Underbar Tikka Masala med gurkraita!

Jag älskar asiatisk mat och indiskt är inget undantag! Den här rätten är helt fantastisk och reltivt enkel att laga, trots mängden ingredienser. Rätten serveras med jasminris, gurkraita och ev. naanbröd. Rekommenderas varmt! 

 
Du behöver (4-6 portioner): 
 
4 kycklingbröstfiléer
2 gula lökar
2 st färska röd chili  
3 cm färsk ingefära 
koriander 
rapsolja 
en klick smör 
140 g tikka masala-pasta 
flingsalt
svartpeppar
500 g krossade tomater 
400 ml kokosmjölk 
3 dl matyoghurt 
1/3 gurka 
1 citron 
spiskummin 
paprikapulver 
mynta 
ev. naanbröd 
 

 
Gör så här: 
  1. Skär kycklingbrösten i remsor, ca 2 cm tjocka och 3-4 cm långa. 
  2. Skala löken, dela den och skiva den tunnt. 
  3. Dela chilifrukterna, kärna ur och hacka dem i små bitar. 
  4. Skala ingefäran och riv den på ett rivjärn (fina riven). Observera att du inte ska använda själva "rivet" i rätten, utan bara saften. Annars får du ingefärstrådar i maten, vilket inte är så roligt. 
  5. Hetta upp en stor stekpanna med höga kanter och lägg i en klick smör och en skvätt olja. 
  6. Lägg i löken och chilin, ta upp ingefärsrivet i handen och pressa ner saften i pannan. Krydda med koriander. Fräs i 5-10 min tills löken är mjuk och glansig. 
  7. Tillsätt tikka masala-pastan och kycklingen och rör runt ordentligt så att allt blandas väl. Salta och peppra. 
  8. Tillsätt tomaterna och kokosmjölken, låt koka upp. 
  9. Sänk värmen och låt koka under lock i 15 min. 
  10. Medan tikkan kokar gör vi gurkraitan. Vispa upp yoghurten i en skål. Pressa i lite citronsaft, krydda med salt, svartpeppar, spiskummin, paprikapulver och mynta. Finhacka gurkan och rör ner den i yoghurten. Ställ kylt i väntan på servering.  
  11. Tag av locket och koka tikkan i ytterligare 5 min, under sporadisk omrörning. 
  12. När kycklingen är genomkokt, smaka av rätten med salt och peppar. 
  13. Servera tikkan i djup tallrik med jasminris för sig, gurkraitan och ev. naanbröd. 
  14. Ät och njuuuut! 

Tacopaj med guacamole!

Supergod paj som serveras med lite plock, för en riktigt tacoskänsla! 
 

 
Du behöver: 
 
Pajdegen: 
2,5 dl vetemjöl 
1 ägg
100 g smör 
1 tsk bakpulver 
 
Fyllningen: 
400 g köttfärs 
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta 
2-3 dl passerade tomater
en klick smör 
1 påste tacokryddmix (40g) 
salt 
svartpeppar 
1 röd paprika 
3 dl riven ost (gärna texmexost) 
6 körsbärstomater 
 
Tillbehör: 
Nachochips salta 
Tacosås
Guacamole (2 avokados, 1 burk cremé fraiché, 1 påste guacamolemix, lite citronsaft) 
Körsbärstomater 
 

 
Gör så här: 
  1. Börja med pajdegen, eftersom den ska vila i kylen i minst 30 min. Tärna ner smöret i en matberedare och tillsätt mjöl, bakpulver och ägg. Mixa tills degen är en fast klump, ställ sedan in degen i kylen. 
  2. Förvärm ugnen till 200 grader. 
  3. Hacka löken och halva paprikan, samt pressa vitlöken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och fräs löken, paprikan och vitlöken på låg värme. 
  4. Höj temperaturen och lägg i köttfärsen. Stek tills den är grynig och genomstekt. 
  5. Häll på de passerade tomaterna och blanda ner kryddmixen. Låt puttra på svag värme (gärna under lock) tills vätskan kokat in. Smaka av med salt och peppar. Ta stekpannan åt sidan och låt färsen svalna. Rör sedan ner hälften av osten i färsen.  
  6. Tryck ut pajdegen i formen och förgrädda pajskalet i 5-10 min. 
  7. Ta ut pajskalet ur ugnen och fyll det med färsen. Strö över resten av osten och garnera med halva körsbärstomater och skivad paprika. 
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 min. 
  9. Medan pajen gräddas kan du göra guacamolen. Dela avokadosarna, ta ur dem ur skalen och ta ur kärnorna. Lägg ner dem i en matberedare eller mixer tillsammans med en burk cremé fraiché, lite citronsaft (gör så att guacamolen inte blir brun) och guacamolekryddmixen. Mixa tills du har en någorlunda slät kräm. Har du ingen mixer eller matberedare går det bra att mosa avokadosarna med en gaffel och blanda ingredienserna för hand.
  10. Ta ut pajen och låt den vila ca 10 min innan serveringen så att den sätter sig.
  11. Servera med guacamolen, tacosås, nachos och körsbärstomater. 
 

Dragonkyckling med senapstouch!

Det här är en av mina absoluta favoriträtter med kyckling! Enkel att göra, men ack så god! Rätten serveras med ris. 
 

 
Du behöver (ca 4 portioner): 
 
4 st kycklingbröstfiléer 
5 dl vispgrädde 
1-2 tsk dijonsenap 
soya (mörk) 
salt
svartpeppar
vitpeppar
dragon 
en klick smör 
 

 
Gör så här: 

  1. Värm ugnen till 225 grader. 
  2. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. 
  3. Lägg i kycklingfiléerna och fräs dem ett par minuter på hög värme så att de får en gyllenbrun och fin färg. De ska inte genomstekas, bara få en yta. 
  4. Häll upp grädden i en skål. Vispa ner 1-2 tsk dijonsenap, beroende på hur mycket senapssmak du vill ha.  Häll i en skvätt soya. Såsen ska bli ljusbrun, då är det lagom mängd. Krydda med rikligt med vit- och svartpeppar och dragon. Salta lätt. Tänk på att inte salta för mycket, då soyan är salt i sig. 
  5. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form med hög kanter och sätt in dem i ugnen. Låt dem ugnsbakas i ca 10-15 min. Ta sedan ut dem, häll över såsen och sätt in formen i ugnen igen. 
  6. Låt såsen koka upp ordentligt med kycklingen i ugnen. Ta sedan ut och smaka av såsen. Krydda med mer dragon, peppar och salt vid behov. 
  7. Ta ut kycklingen när den stått inne i ca 40 min allt som allt, och skär ett litet snitt för att kontrollera om den är klar. 
  8. När kycklingen är vit och fin i köttet, samt såsen reducerat ihop lite och tjocknat är det klart för servering. 
  9. Servera med ris, en fräsch grönsallad och ett glas rött! Smaklig spis! 
 
 

Kanel- & kardemummabullar!

Klassiska bullar med smak av kanel och kardemumma! 

 
Du behöver (ca 40 st):  
 
Degen: 
150 g smör 
5 dl mjölk (3% fett) 
50 g jäst (för söta degar)
0,5 dl strösocker 
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl 
 
Fyllningen: 
ca 150 g smör 
ca 1 dl strösocker
ca 2-3 msk kanel 
1 påse kardemumma (hel)
1 ägg (till pensling)  
 
Pärlsocker (till dekoration) 
 

 
Gör såhär:
 
  1. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. 
  2. Värm till 37 grader och smula ner jästen i vätskan. Rör ordentligt så att all jäst blandas ut. 
  3. Tillsätt socker och salt och arbeta sedan i mjöl tills degen är smidig. Knåda ordentligt. 
  4. Täck bunken med en fuktig bakduk och jäs ca 30 min. Ställ fram smöret till fyllningen så att det blir mjukt och smidigt. 
  5. Mjöla bänken lätt och arbeta degen för hand i ca 5 min. 
  6. Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut dem till två stora rektanglar. 
  7. Stöt kardemumman i en mortel så att det inte finns så många hela korn kvar. Ju finare stött desto bättre. 
  8. Bred på smör på degrektanglarna och strö över rikligt med socker, kanel och kardemumma. 
  9. Rulla ihop degarna, långsida till långsida så att det blir två långa rullar. 
  10. Skär upp rullarna i ca 2 cm tjocka bitar. Ställ upp bakformar på 2 plåtar och lägg i rullarna i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min. 
  11. Värm ugnen till 250 grader. 
  12. När bullarna jäst klart, vispa upp ett ägg och pensla bullarna med ägget. Strö över pärlsocker. 
  13. Grädda i 8-10 min/plåt. 
  14. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk. 
  15. Servera med ett glas kall mjölk eller varm choklad för största njutning!  
 

Här har du ditt kylskåp!

Detta är en rätt som helt enkelt blev ihopkomponerad i brist på annat. Det var helt enkelt detta som fanns i kylen! Men en lyckad komponering, som blivit en återkommande vardagsrätt. 

 
Du behöver (för 3-4 portioner): 
 
300g kassler 
5 dl pasta (gärna någon lite roligare som t.ex. farfalle eller gemelli) 
4 dl mjölk (gärna 3% fett) 
2 dl riven ost (vilken som helst går bra, utom riven mozzarella, då blir såsen grynig) 
2 msk mjöl 
1-2 msk smör 
en bit parmesan 
1/3 zuccini 
4 champinjoner 
1 röd/gul paprika 
1/2 purjolök 
ett par nävar ruccola 
salt
svartpeppar (färskmalen) 
vitpeppar 
paprikapulver 
 


Gör så här: 

  1. Börja med att koka upp vatten till pastan. 
  2. Medan vattnet kokar upp, skär kasslern i strimlor, ca 2 cm långa. Hacka löken, champinjonerna, paprikan och zuccinin små bitar. 
  3. Lägg i pastan. 
  4. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Lägg i champinjonerna, zuccinin och paprikan först, de tar längst tid att steka. Fräs på hög värme ett par minuter så att svampen tar ordentlig färg. Sänk sedan värmen och tillsätt löken och kasslern. Låt fräsa tills löken är glansig och mjuk och kasslern tagit lite färg. Dra sedan av stekpannan och låt stå till servering.  
  5. Tag fram en kastrull och smält ner en rejäl klick smör. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner mjölet. 
  6. Vispa ner mjölken i kastrullen och ställ tillbaka på plattan, koka upp under omrörning. 
  7. När såsen kokat upp, dra ner värmen och låt puttra ett par minuter tills såsen tjocknat. Dra av kastrullen, tillsätt riven ost, samt lite riven parmesan och smaka av med salt, svart- och vitpeppar och paprikapulver. 
  8. Häll av pastan. 
  9. Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Lägg på grönsakerna och kasslern, och häll över lite ostsås. Toppa med ruccola, hyvlad parmesan, flingsalt och nymalen svartpeppar. 
  10. Servera!  

 

Indiskt på 20 min!

Den här indiskinspirerade rätten är lika snabb, som den är enkel och GOD! 

 
Du behöver (för 2 portioner):
 
2 st naanbröd (finns att köpa färdiga) 
2 st kycklingfiléer 
2-3 msk tikka masala pasta 
2-3 dl yoghurt (matyoghurt/turkisk/grekisk) 
1 röd chili 
ca 1/2 gurka
1 citron
salt
svartpeppar (färskmalen)
koriander  
olivolja 
 


Gör så här: 

  1. Förvärm ugnen för naanbröden enligt anvisning på förpackningen. 
  2. Kärna ur och finhacka chilin. 
  3. Dela gurkan på längden och kärna ur den, hacka den grovt. 
  4. Lägg det mesta av gurkan i en skål, dela citronen och pressa ner saften från ena halvan i skålen. 
  5. Rör ner yoghurten och hälften av chilin. 
  6. Smaka av med salt, peppar och koriander. Håll kyld fram till servering. 
  7. Tärna kycklingfiléerna. 
  8. Hetta upp en stekpanna med olivolja och lägg ner kycklingen.
  9. Fräs den lätt tills den fått fin färg, rör sedan ner tikka masala-pastan. Rör om ordentligt så att kycklingen marineras helt av pastan. Fräs på medelhög värme ett par minuter tills kycklingen är genomstekt. 
  10. Värm naanbröden i ugnen ett par minuter. 
  11. Lägg upp naanbröden på två tallrikar, lägg på rikligt med gurkyoghurt och kyckling. Strö över sparad gurka, chili och koriander, samt pressa över en skvätt citron. 
  12. Klart! Ät och njut! 
 
 

Favoriten från barndomen - Kokt kyckling med currysås!

Att koka kyckling är lika enkelt, som det är gott och med en hemgjord currysås till slår det aldrig fel :) Jag gör alltid min currysås med både hönsbuljongtärning, samt lite buljong från kycklingen eftersom jag tycker det blir godare då, men det går naturligtvis att bara använda en av dem.  

Du behöver:
 
1 hel kyckling
1 morot
1 gul lök
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
salt
3 liter vatten

currysåsen:
2-3 msk smör
ca 2 tsk vetemjöl
5 dl mjölk (minst 3% fett)
curry
gurkmeja
vitpeppar (malen)
1 hönsbuljongtärning
2-3 msk buljong från kycklingkoket

Gör så här:

1. Häll upp vattnet i en stor kastrull (minst 5 liter annars kokar det över när du lägger i kycklingen), koka upp.
2. Dela löken i klyftor och moroter i stora bitar. Lägg i dem i kastrullen tillsammans med pepparkornen och lagerbladen. Salta. Låt koka några minuter under lock.
3. Lägg i kycklingen och låt koka i ca 1 timme.



4. Currysåsen gör du precis när kycklingen nästan är klar. Börja med att smälta ner matfettet i en kastrull.
5. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner curryn och mjölet till det är slätt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fräs lite snabbt.
6. Tag lite buljong från kycklingkastrullen och rör ner. Vispa ner mjölken och koka upp såsen under omrörning.
7. Tillsätt hönsbuljongtärningen och smaka av med ev. mer curry och vitpeppar, samt gurkmeja så får den en extra gul och fin färg.
8. Låt sjuda på svag värme ett par minuter tills den uppnått önskad konsistens. Den ska inte vara för tjock.

9. Häll av kycklingen och ta grönsakerna åt sidan, de kan du slänga.
Servera kycklingen med ris, ordentligt med currysås och en god grönsallad.



Smaklig spis!


Äppeltarte med vaniljglass!

En superenkel dessert av Plura, som jag modifierade lite. Då man måste anpassa gräddningstiden till hur lång tid det tar för smördegen att bli klar, tyckte jag att äpplena blev lite för hårda så jag tänker försteka dem lite nästa gång jag gör denna.

Du behöver (till 4 portioner):
3 äpplen (jag använde Granny Smith)
1 ägg
1 rulle färdig smördeg
1 dl florsocker
1-2 tsk kanel
1-2 tsk socker
vaniljglass till servering (kan rekommendera SIAs Bourboun Glace Vanilla som är helt sagolik!)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rulla ut smördegen och skär den i rektanglar, ca 10x15 cm.
3. Vispa upp ett ägg och pensla smördegsbitarna.
4. Skär äpplena i klyftor och lägg i en skål. Strö över kanel och socker och blanda väl.
5. Lägg äppelklyftorna i mitten på smördegsbitarna och pudra över rikligt med florsocker.
(Alternativt stek upp äppelklyftorna i lite smör innan de läggs på)
6. Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 min.
7. Ta ut dem och servera med vaniljglass medan de fortfarande är varma.

Mums!



/KullaGulla


Spagetti Bolognese - en ständigt återkommande favorit!

Köttfärsås är enligt mig helt fenomenal vardagsmat! Det går snabbt, är enkelt, GOTT och kan varieras i det oändliga! I den här varianten har jag utgått från en "äkta" bolognese, som jag modifierat lite efter eget tycke.

Du behöver (till ca 4 portioner):

500g färs från valfritt djur :)
1 burk krossade tomater
2-3 msk tomatpuré (jag föredrar delikatesskryddad)
1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2-3 dl vatten
Salt
Svartpeppar (malen)
Vitpeppar (malen)
Oregano
Basilika
Smör till stekning

Gör så här:

1. Skala och hacka löken och finhacka vitlöken. Skala och tärna moroten fint.
2. Hetta upp en stekpanna (med höga kanter) och smält ner en klick smör.
3. Lägg i den gula löken och låt fräsa någon minut innan du lägger i vitlöken. Låt fräsa tills löken är mjuk och glansig.
4. Lägg i färsen, lite i taget och fräs till den fått fin färg. Krydda med salt och svart- och vitpeppar.
5. Lägg i morotsbitarna.
6. Tillsätt de krossade tomaterna och rör ner tomatpurén.
7. Tillsätt vattnet och låt koka upp.
8. Krydda med rikligt med basilika och oregano, samt salt, svart- och vitpeppar.
9. Låt puttra på svag värme (gärna under lock) tills morötterna nått önskad konsistens och såsen kokat ihop ordentligt. Den ska inte vara för rinnig. I det fall att den upplevs för lös kan du reda av med lite maizena.

Servera med spagetti eller tagliatelle, samt lite riven parmesan.






Laxgryta på thailändskt vis!

Eftersom jag avgudar asiatisk mat, blir det att jag lagar det ganska ofta. Det är dock första gången jag använder lax och det blev faktiskt inte så pjåkigt. Men återigen - fäääärska råvaror!! Skulle kunna tjata ihjäl mig om det, men framför allt när man ska laga wok, är skillnaden enorm! Frysta wokgrönsaker är ingen hit..

Du behöver (till ca 4 portioner):

500 g färsk laxfilé
1/2 purjolök 
150 g sockerärtor 
50-70 g färsk babyspenat
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta 
1-2 burkar kokosmjölk (beroende på hur mycket sås man vill ha, jag använde ca 1,5)
1-2 msk röd currypasta
saft av 1/2 lime
olja till stekning
koriander

Gör så här:    

1. Skär laxen i medelstora tärningar. 
Dela, skölj och skiva purjolöken grovt. 
Skölj sockerärtorna och babyspenaten noga. 
Finhacka vitlöken. 
Dela och kärna ur chilin (eller behåll kärnorna om du vill ha extra hetta) och skär den i tunna strimlor. 
2. Hetta upp ett par matskedar olja i en wokpanna och lägg i vitlöken, currypastan och chilin, och fräs snabbt på hög värme. 
3. Tillsätt purjon och låt fräsa tills den är någorlunda mjuk. 
4. Häll i kokosmjölken och låt det koka upp. 
5. Rör försiktigt ner spenaten och sockerärtorna, lägg i laxen och pressa över limesaften (rulla gärna limen mot bordsskivan innan du delar den så får du ut mer saft). 
6. Låt koka på svag värme i ett par minuter tills laxen är klar. Smaka av med lite koriander. 

Servera med jasminris. 

Smaklig spis!   


 


Biff rydberg!

De som säger att PyttiPanna och Biff Rydberg är samma sak vet inte vad de pratar om!
Det här är riktig gourmetmat, hur enkelt det än må vara att laga!

Du behöver (till ca 2 portioner):

7-8 medelstora potatisar
300 g biff (själv använde jag rostbiff)
1-2 gula lökar 
1 knippe färsk persilja
2 äggulor
Smör till stekning
Salt
Svart- & Vitpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Tärna potatisen och köttet, samt hacka löken.
3. Smält lite smör i en stekpanna och lägg i potatisen. Eftersom potatisen ska råstekas ska den stekas ganska länge, så stek på låg värme så att den inte är klar utvändigt innan den är mjuk. Rör om regelbundet under stekningen. 
4. Smält lite smör i en ny panna och fräs på köttet tills det fått fin färg. Lägg då över köttet i en ugnsfast form och ställ det i ugnen. Lägg även in tallrikarna i ugnen så de blir varma. 
5. Smält ner lite mer smör i "köttpannan" och fräs på löken tills den är mjuk och gyllene.
6. När potatisen är nästan klar, vrid upp temperaturen på plattan och lägg ner köttet och löken med potatisen. Låt det fräsa några minuter tillsammans tills potatisen är gyllenbrun. Smaka av med salt, svart- och vitpeppar och klipp ner färsk persilja.
7. Servera med en äggula per portion, på de varma tallrikarna.

Ät och njut!







Citronkryddade laxkotletter med dillstuvad potatis

Här igen efter ett par veckors uppehåll! I dag bjuds det på en riktig husmansklassiker i form av stekt lax med dillstuvad potatis! Vill redan nu understryka vikten av att använda färsk lax! Framför allt med tanke på att det är både nyttigare, billigare och mycket godare!

Du behöver (till ca 4 portioner):

4 färska laxkotletter
8 st kalla kokta potatisar
100 g smör
6 dl mjök (minst 3% fett)
1 dl vetemjöl
1 knippe färsk dill
Salt (gärna flingsalt)
Svartpeppar
Vitpeppar
Citronpeppar
1 citron

Gör så här:

1. Koka potatisen minst någon timme innan, så att den hinner svalna ordentligt i kylen. Börja sedan med att skiva potatisen grovt, så har du det gjort :)
2. Ta fram dina laxkotletter och gnid in dem med rikligt med flingsalt och citronpeppar.
3. Eftersom både laxen och stuvningen går relativt snabbt kan man börja med laxen redan när stuvningen kokar upp. Smält smöret till stuvningen i en rejäl kastrull, dra av den från plattan och vispa ner mjölet så att blandningen är helt slät.
4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa ner mjölken så att det blandas väl. Koka upp.
5. Medan stuvningen kokar upp - smält lite matfett i en stekpanna och lägg i laxkotletterna. Låt dem steka ett par minuter på varje sida (varierar lite beroende på kotletternas tjocklek) tills de fått fin färg. Använd gärna en stektermometer för bästa resultat, då de är klara vid 60 grader. Krydda gärna med lite extra salt och citronpeppar under stekningen. Håll under tiden koll på stuvningen. Sänk temperaturen något då den kokat upp och låt koka 3-5 min, rör om då och då.
5. Smaka av stuvningen med salt, svartpeppar och vitpeppar och lägg i den skivade potatisen. Klipp över rikligt med färsk dill och rör ner.

Servera på varma tallrikar, men några skivor citron samt lite klippt dill på potatisen.

Smaklig spis!





Västerbottenpaj ala KullaGulla

En riktigt klassiker som blivit lite utav en personlig favorit!

Du behöver:

Pajdegen:
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
100 g smör/margarin

Fyllning:
3 dl mjölk (3% fett)
3 ägg
2 gula lökar
200 g riven västerbottenost
150 g riven mozzarellaost
svartpeppar
flingsalt

Tillbehör:
Rödlök
Créme Fraiche
Röd kaviar (finkornig)

Gör så här:

1. Börja med pajdegen, eftersom den ska vila i kylen i minst 1 timme.
Tärna smöret och kör ner det, tillsammans med de andra ingredienserna i en matberedare (går naturligtvis även att arbeta samman degen för hand). Arbeta degen snabbt och precis så att den går ihop, ställ sedan in i kylen.
*Sätt ugnen på 200 grader när degen nästan vilat klart.  
2. Ta ut pajdegen ur kylen och tryck ut till ett jämnt lager i pajformen. Snyggast blir det om man rullar bitar av degen till ca 1,5 cm tjocka "korvar" som man sedan trycker ut längs med kanterna på formen. Täck sedan botten med resten av degen. 
3. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen 5-10 min. 
4. Medan pajskalet står i ugnen, hackar du upp de två gula lökarna och fräser dem i lite rapsolja eller smör tills de blivit mjuka.
5. Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt osten och smaksätt med salt och peppar.
6. Tag ut pajskalet och täck botten med den frästa löken och häll över ostsmeten.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min, tills pajen stelnat och fått en gyllenbrun färg.
8. Tag ut pajen och låt den stanna av ett par minuter.

Servera med hackad rödlök, créme fraiche, röd kaviar och en god sallad.

Smaklig spis!


KullaGullas himmelska potatisgratäng!

Igår blev det något så ljuvligt som rökt dovhjort med potatisgratäng!
Och eftersom denna egenkomponerade gratäng är så fantastiskt god - och enkel - tänkte jag dela med mig av receptet.

Du behöver:
ca 15 medelstora/stora potatisar (fast sort)
5 dl vispgrädde
en klick smör
flingsalt
svartpeppar
1 vitöksklyfta
5-10 skivor prästost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj en form invändigt med lite smör.
3. Skala och skiva potatisen och lägg dem i formen. Varva med lite flingsalt.  
4. Häll upp grädden i en skål och pressa ner vitlöken. Tillsätt rejält med nymalen svartpeppar, samt ett par nypor flingsalt. Vispa lite lätt, så att det blandas ordentligt.
5. Häll gräddblandningen över potatisen och toppa med prästost.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min, tag sedan ut den och låt det stå till sig ett par minuter.
7. Ät och njut!



/KullaGulla


Pasta Carbonara med salami!

En ny pastafavorit a'la Plura, som är barnsligt enkel att göra, men ack så god!
Vill du göra den lite nyttigare? Gör som jag - använd fullkornspagetti och byt ut grädden mot soyagrädde. Lite lättare men precis lika gott!

Du behöver:
500 g spagetti
200 g salami (i bit eller skivor)
4 ägg
1/2 dl grädde
150 g riven parmesan
Nymalen svartpeppar
Salt
Hackad persilja
Oliv-/rapsolja

Gör så här:
1. Koka upp saltat vatten och lägg i pastan.
2. Vispa upp äggen med grädden och tillsätt parmesan och rejält med nymalen svartpeppar.
3. Skär salamin i smala stavar/strimlor, ca 4-5 mm.
4. Häll av pastan.
5. Hetta upp lite olja i en stekpanna och lägg i salamin. Fräs den lite snabbt.
6. Vänd ner pastan, lite i taget och tillsätt persiljan.
7. Ta av stekpannan från plattan och rör ner äggsmeten. Klart! 

Servera med rikligt med riven parmesan, nymalen svartpeppar, lite mer hackad persilja och ett stort glas kall mjölk (för - enligt mig - bästa smakupplevelse!)



/KullaGulla

RSS 2.0