Västerbottenpaj ala KullaGulla
En riktigt klassiker som blivit lite utav en personlig favorit!
Du behöver:
Pajdegen:
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
100 g smör/margarin
Fyllning:
3 dl mjölk (3% fett)
3 ägg
2 gula lökar
200 g riven västerbottenost
150 g riven mozzarellaost
svartpeppar
flingsalt
Tillbehör:
Rödlök
Créme Fraiche
Röd kaviar (finkornig)
Gör så här:
1. Börja med pajdegen, eftersom den ska vila i kylen i minst 1 timme.
Tärna smöret och kör ner det, tillsammans med de andra ingredienserna i en matberedare (går naturligtvis även att arbeta samman degen för hand). Arbeta degen snabbt och precis så att den går ihop, ställ sedan in i kylen.
*Sätt ugnen på 200 grader när degen nästan vilat klart.
2. Ta ut pajdegen ur kylen och tryck ut till ett jämnt lager i pajformen. Snyggast blir det om man rullar bitar av degen till ca 1,5 cm tjocka "korvar" som man sedan trycker ut längs med kanterna på formen. Täck sedan botten med resten av degen.
3. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen 5-10 min.
4. Medan pajskalet står i ugnen, hackar du upp de två gula lökarna och fräser dem i lite rapsolja eller smör tills de blivit mjuka.
5. Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt osten och smaksätt med salt och peppar.
6. Tag ut pajskalet och täck botten med den frästa löken och häll över ostsmeten.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min, tills pajen stelnat och fått en gyllenbrun färg.
8. Tag ut pajen och låt den stanna av ett par minuter.
Servera med hackad rödlök, créme fraiche, röd kaviar och en god sallad.
Smaklig spis!
Du behöver:
Pajdegen:
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
100 g smör/margarin
Fyllning:
3 dl mjölk (3% fett)
3 ägg
2 gula lökar
200 g riven västerbottenost
150 g riven mozzarellaost
svartpeppar
flingsalt
Tillbehör:
Rödlök
Créme Fraiche
Röd kaviar (finkornig)
Gör så här:
1. Börja med pajdegen, eftersom den ska vila i kylen i minst 1 timme.
Tärna smöret och kör ner det, tillsammans med de andra ingredienserna i en matberedare (går naturligtvis även att arbeta samman degen för hand). Arbeta degen snabbt och precis så att den går ihop, ställ sedan in i kylen.
*Sätt ugnen på 200 grader när degen nästan vilat klart.
2. Ta ut pajdegen ur kylen och tryck ut till ett jämnt lager i pajformen. Snyggast blir det om man rullar bitar av degen till ca 1,5 cm tjocka "korvar" som man sedan trycker ut längs med kanterna på formen. Täck sedan botten med resten av degen.
3. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen 5-10 min.
4. Medan pajskalet står i ugnen, hackar du upp de två gula lökarna och fräser dem i lite rapsolja eller smör tills de blivit mjuka.
5. Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt osten och smaksätt med salt och peppar.
6. Tag ut pajskalet och täck botten med den frästa löken och häll över ostsmeten.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min, tills pajen stelnat och fått en gyllenbrun färg.
8. Tag ut pajen och låt den stanna av ett par minuter.
Servera med hackad rödlök, créme fraiche, röd kaviar och en god sallad.
Smaklig spis!
Kommentarer
Trackback