Kanel- & kardemummabullar!

Klassiska bullar med smak av kanel och kardemumma! 

 
Du behöver (ca 40 st):  
 
Degen: 
150 g smör 
5 dl mjölk (3% fett) 
50 g jäst (för söta degar)
0,5 dl strösocker 
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl 
 
Fyllningen: 
ca 150 g smör 
ca 1 dl strösocker
ca 2-3 msk kanel 
1 påse kardemumma (hel)
1 ägg (till pensling)  
 
Pärlsocker (till dekoration) 
 

 
Gör såhär:
 
  1. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. 
  2. Värm till 37 grader och smula ner jästen i vätskan. Rör ordentligt så att all jäst blandas ut. 
  3. Tillsätt socker och salt och arbeta sedan i mjöl tills degen är smidig. Knåda ordentligt. 
  4. Täck bunken med en fuktig bakduk och jäs ca 30 min. Ställ fram smöret till fyllningen så att det blir mjukt och smidigt. 
  5. Mjöla bänken lätt och arbeta degen för hand i ca 5 min. 
  6. Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut dem till två stora rektanglar. 
  7. Stöt kardemumman i en mortel så att det inte finns så många hela korn kvar. Ju finare stött desto bättre. 
  8. Bred på smör på degrektanglarna och strö över rikligt med socker, kanel och kardemumma. 
  9. Rulla ihop degarna, långsida till långsida så att det blir två långa rullar. 
  10. Skär upp rullarna i ca 2 cm tjocka bitar. Ställ upp bakformar på 2 plåtar och lägg i rullarna i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min. 
  11. Värm ugnen till 250 grader. 
  12. När bullarna jäst klart, vispa upp ett ägg och pensla bullarna med ägget. Strö över pärlsocker. 
  13. Grädda i 8-10 min/plåt. 
  14. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk. 
  15. Servera med ett glas kall mjölk eller varm choklad för största njutning!  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0