Kanel- & kardemummabullar!
Klassiska bullar med smak av kanel och kardemumma!
Du behöver (ca 40 st):
Degen:
150 g smör
5 dl mjölk (3% fett)
50 g jäst (för söta degar)
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl
Fyllningen:
ca 150 g smör
ca 1 dl strösocker
ca 2-3 msk kanel
1 påse kardemumma (hel)
1 ägg (till pensling)
Pärlsocker (till dekoration)
Gör såhär:
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken.
- Värm till 37 grader och smula ner jästen i vätskan. Rör ordentligt så att all jäst blandas ut.
- Tillsätt socker och salt och arbeta sedan i mjöl tills degen är smidig. Knåda ordentligt.
- Täck bunken med en fuktig bakduk och jäs ca 30 min. Ställ fram smöret till fyllningen så att det blir mjukt och smidigt.
- Mjöla bänken lätt och arbeta degen för hand i ca 5 min.
- Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut dem till två stora rektanglar.
- Stöt kardemumman i en mortel så att det inte finns så många hela korn kvar. Ju finare stött desto bättre.
- Bred på smör på degrektanglarna och strö över rikligt med socker, kanel och kardemumma.
- Rulla ihop degarna, långsida till långsida så att det blir två långa rullar.
- Skär upp rullarna i ca 2 cm tjocka bitar. Ställ upp bakformar på 2 plåtar och lägg i rullarna i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min.
- Värm ugnen till 250 grader.
- När bullarna jäst klart, vispa upp ett ägg och pensla bullarna med ägget. Strö över pärlsocker.
- Grädda i 8-10 min/plåt.
- Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.
- Servera med ett glas kall mjölk eller varm choklad för största njutning!
Kommentarer
Trackback