Underbar Tikka Masala med gurkraita!
Jag älskar asiatisk mat och indiskt är inget undantag! Den här rätten är helt fantastisk och reltivt enkel att laga, trots mängden ingredienser. Rätten serveras med jasminris, gurkraita och ev. naanbröd. Rekommenderas varmt!
Du behöver (4-6 portioner):
4 kycklingbröstfiléer
2 gula lökar
2 st färska röd chili
3 cm färsk ingefära
koriander
rapsolja
en klick smör
140 g tikka masala-pasta
flingsalt
svartpeppar
500 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
3 dl matyoghurt
1/3 gurka
1 citron
spiskummin
paprikapulver
mynta
ev. naanbröd
Gör så här:
- Skär kycklingbrösten i remsor, ca 2 cm tjocka och 3-4 cm långa.
- Skala löken, dela den och skiva den tunnt.
- Dela chilifrukterna, kärna ur och hacka dem i små bitar.
- Skala ingefäran och riv den på ett rivjärn (fina riven). Observera att du inte ska använda själva "rivet" i rätten, utan bara saften. Annars får du ingefärstrådar i maten, vilket inte är så roligt.
- Hetta upp en stor stekpanna med höga kanter och lägg i en klick smör och en skvätt olja.
- Lägg i löken och chilin, ta upp ingefärsrivet i handen och pressa ner saften i pannan. Krydda med koriander. Fräs i 5-10 min tills löken är mjuk och glansig.
- Tillsätt tikka masala-pastan och kycklingen och rör runt ordentligt så att allt blandas väl. Salta och peppra.
- Tillsätt tomaterna och kokosmjölken, låt koka upp.
- Sänk värmen och låt koka under lock i 15 min.
- Medan tikkan kokar gör vi gurkraitan. Vispa upp yoghurten i en skål. Pressa i lite citronsaft, krydda med salt, svartpeppar, spiskummin, paprikapulver och mynta. Finhacka gurkan och rör ner den i yoghurten. Ställ kylt i väntan på servering.
- Tag av locket och koka tikkan i ytterligare 5 min, under sporadisk omrörning.
- När kycklingen är genomkokt, smaka av rätten med salt och peppar.
- Servera tikkan i djup tallrik med jasminris för sig, gurkraitan och ev. naanbröd.
- Ät och njuuuut!
Kommentarer
Trackback