Favoriten från barndomen - Kokt kyckling med currysås!
Att koka kyckling är lika enkelt, som det är gott och med en hemgjord currysås till slår det aldrig fel :) Jag gör alltid min currysås med både hönsbuljongtärning, samt lite buljong från kycklingen eftersom jag tycker det blir godare då, men det går naturligtvis att bara använda en av dem.
Du behöver:
1 hel kyckling
1 morot
1 gul lök
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
salt
3 liter vatten
currysåsen:
2-3 msk smör
ca 2 tsk vetemjöl
5 dl mjölk (minst 3% fett)
curry
gurkmeja
vitpeppar (malen)
1 hönsbuljongtärning
2-3 msk buljong från kycklingkoket
Gör så här:
1. Häll upp vattnet i en stor kastrull (minst 5 liter annars kokar det över när du lägger i kycklingen), koka upp.
2. Dela löken i klyftor och moroter i stora bitar. Lägg i dem i kastrullen tillsammans med pepparkornen och lagerbladen. Salta. Låt koka några minuter under lock.
3. Lägg i kycklingen och låt koka i ca 1 timme.
4. Currysåsen gör du precis när kycklingen nästan är klar. Börja med att smälta ner matfettet i en kastrull.
5. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner curryn och mjölet till det är slätt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fräs lite snabbt.
6. Tag lite buljong från kycklingkastrullen och rör ner. Vispa ner mjölken och koka upp såsen under omrörning.
7. Tillsätt hönsbuljongtärningen och smaka av med ev. mer curry och vitpeppar, samt gurkmeja så får den en extra gul och fin färg.
8. Låt sjuda på svag värme ett par minuter tills den uppnått önskad konsistens. Den ska inte vara för tjock.
9. Häll av kycklingen och ta grönsakerna åt sidan, de kan du slänga.
Servera kycklingen med ris, ordentligt med currysås och en god grönsallad.
Smaklig spis!