Underbar Tikka Masala med gurkraita!

Jag älskar asiatisk mat och indiskt är inget undantag! Den här rätten är helt fantastisk och reltivt enkel att laga, trots mängden ingredienser. Rätten serveras med jasminris, gurkraita och ev. naanbröd. Rekommenderas varmt! 

 
Du behöver (4-6 portioner): 
 
4 kycklingbröstfiléer
2 gula lökar
2 st färska röd chili  
3 cm färsk ingefära 
koriander 
rapsolja 
en klick smör 
140 g tikka masala-pasta 
flingsalt
svartpeppar
500 g krossade tomater 
400 ml kokosmjölk 
3 dl matyoghurt 
1/3 gurka 
1 citron 
spiskummin 
paprikapulver 
mynta 
ev. naanbröd 
 

 
Gör så här: 
  1. Skär kycklingbrösten i remsor, ca 2 cm tjocka och 3-4 cm långa. 
  2. Skala löken, dela den och skiva den tunnt. 
  3. Dela chilifrukterna, kärna ur och hacka dem i små bitar. 
  4. Skala ingefäran och riv den på ett rivjärn (fina riven). Observera att du inte ska använda själva "rivet" i rätten, utan bara saften. Annars får du ingefärstrådar i maten, vilket inte är så roligt. 
  5. Hetta upp en stor stekpanna med höga kanter och lägg i en klick smör och en skvätt olja. 
  6. Lägg i löken och chilin, ta upp ingefärsrivet i handen och pressa ner saften i pannan. Krydda med koriander. Fräs i 5-10 min tills löken är mjuk och glansig. 
  7. Tillsätt tikka masala-pastan och kycklingen och rör runt ordentligt så att allt blandas väl. Salta och peppra. 
  8. Tillsätt tomaterna och kokosmjölken, låt koka upp. 
  9. Sänk värmen och låt koka under lock i 15 min. 
  10. Medan tikkan kokar gör vi gurkraitan. Vispa upp yoghurten i en skål. Pressa i lite citronsaft, krydda med salt, svartpeppar, spiskummin, paprikapulver och mynta. Finhacka gurkan och rör ner den i yoghurten. Ställ kylt i väntan på servering.  
  11. Tag av locket och koka tikkan i ytterligare 5 min, under sporadisk omrörning. 
  12. När kycklingen är genomkokt, smaka av rätten med salt och peppar. 
  13. Servera tikkan i djup tallrik med jasminris för sig, gurkraitan och ev. naanbröd. 
  14. Ät och njuuuut! 

Tacopaj med guacamole!

Supergod paj som serveras med lite plock, för en riktigt tacoskänsla! 
 

 
Du behöver: 
 
Pajdegen: 
2,5 dl vetemjöl 
1 ägg
100 g smör 
1 tsk bakpulver 
 
Fyllningen: 
400 g köttfärs 
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta 
2-3 dl passerade tomater
en klick smör 
1 påste tacokryddmix (40g) 
salt 
svartpeppar 
1 röd paprika 
3 dl riven ost (gärna texmexost) 
6 körsbärstomater 
 
Tillbehör: 
Nachochips salta 
Tacosås
Guacamole (2 avokados, 1 burk cremé fraiché, 1 påste guacamolemix, lite citronsaft) 
Körsbärstomater 
 

 
Gör så här: 
  1. Börja med pajdegen, eftersom den ska vila i kylen i minst 30 min. Tärna ner smöret i en matberedare och tillsätt mjöl, bakpulver och ägg. Mixa tills degen är en fast klump, ställ sedan in degen i kylen. 
  2. Förvärm ugnen till 200 grader. 
  3. Hacka löken och halva paprikan, samt pressa vitlöken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och fräs löken, paprikan och vitlöken på låg värme. 
  4. Höj temperaturen och lägg i köttfärsen. Stek tills den är grynig och genomstekt. 
  5. Häll på de passerade tomaterna och blanda ner kryddmixen. Låt puttra på svag värme (gärna under lock) tills vätskan kokat in. Smaka av med salt och peppar. Ta stekpannan åt sidan och låt färsen svalna. Rör sedan ner hälften av osten i färsen.  
  6. Tryck ut pajdegen i formen och förgrädda pajskalet i 5-10 min. 
  7. Ta ut pajskalet ur ugnen och fyll det med färsen. Strö över resten av osten och garnera med halva körsbärstomater och skivad paprika. 
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 min. 
  9. Medan pajen gräddas kan du göra guacamolen. Dela avokadosarna, ta ur dem ur skalen och ta ur kärnorna. Lägg ner dem i en matberedare eller mixer tillsammans med en burk cremé fraiché, lite citronsaft (gör så att guacamolen inte blir brun) och guacamolekryddmixen. Mixa tills du har en någorlunda slät kräm. Har du ingen mixer eller matberedare går det bra att mosa avokadosarna med en gaffel och blanda ingredienserna för hand.
  10. Ta ut pajen och låt den vila ca 10 min innan serveringen så att den sätter sig.
  11. Servera med guacamolen, tacosås, nachos och körsbärstomater. 
 

Dragonkyckling med senapstouch!

Det här är en av mina absoluta favoriträtter med kyckling! Enkel att göra, men ack så god! Rätten serveras med ris. 
 

 
Du behöver (ca 4 portioner): 
 
4 st kycklingbröstfiléer 
5 dl vispgrädde 
1-2 tsk dijonsenap 
soya (mörk) 
salt
svartpeppar
vitpeppar
dragon 
en klick smör 
 

 
Gör så här: 

  1. Värm ugnen till 225 grader. 
  2. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. 
  3. Lägg i kycklingfiléerna och fräs dem ett par minuter på hög värme så att de får en gyllenbrun och fin färg. De ska inte genomstekas, bara få en yta. 
  4. Häll upp grädden i en skål. Vispa ner 1-2 tsk dijonsenap, beroende på hur mycket senapssmak du vill ha.  Häll i en skvätt soya. Såsen ska bli ljusbrun, då är det lagom mängd. Krydda med rikligt med vit- och svartpeppar och dragon. Salta lätt. Tänk på att inte salta för mycket, då soyan är salt i sig. 
  5. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form med hög kanter och sätt in dem i ugnen. Låt dem ugnsbakas i ca 10-15 min. Ta sedan ut dem, häll över såsen och sätt in formen i ugnen igen. 
  6. Låt såsen koka upp ordentligt med kycklingen i ugnen. Ta sedan ut och smaka av såsen. Krydda med mer dragon, peppar och salt vid behov. 
  7. Ta ut kycklingen när den stått inne i ca 40 min allt som allt, och skär ett litet snitt för att kontrollera om den är klar. 
  8. När kycklingen är vit och fin i köttet, samt såsen reducerat ihop lite och tjocknat är det klart för servering. 
  9. Servera med ris, en fräsch grönsallad och ett glas rött! Smaklig spis! 
 
 

Kanel- & kardemummabullar!

Klassiska bullar med smak av kanel och kardemumma! 

 
Du behöver (ca 40 st):  
 
Degen: 
150 g smör 
5 dl mjölk (3% fett) 
50 g jäst (för söta degar)
0,5 dl strösocker 
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl 
 
Fyllningen: 
ca 150 g smör 
ca 1 dl strösocker
ca 2-3 msk kanel 
1 påse kardemumma (hel)
1 ägg (till pensling)  
 
Pärlsocker (till dekoration) 
 

 
Gör såhär:
 
  1. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. 
  2. Värm till 37 grader och smula ner jästen i vätskan. Rör ordentligt så att all jäst blandas ut. 
  3. Tillsätt socker och salt och arbeta sedan i mjöl tills degen är smidig. Knåda ordentligt. 
  4. Täck bunken med en fuktig bakduk och jäs ca 30 min. Ställ fram smöret till fyllningen så att det blir mjukt och smidigt. 
  5. Mjöla bänken lätt och arbeta degen för hand i ca 5 min. 
  6. Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut dem till två stora rektanglar. 
  7. Stöt kardemumman i en mortel så att det inte finns så många hela korn kvar. Ju finare stött desto bättre. 
  8. Bred på smör på degrektanglarna och strö över rikligt med socker, kanel och kardemumma. 
  9. Rulla ihop degarna, långsida till långsida så att det blir två långa rullar. 
  10. Skär upp rullarna i ca 2 cm tjocka bitar. Ställ upp bakformar på 2 plåtar och lägg i rullarna i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min. 
  11. Värm ugnen till 250 grader. 
  12. När bullarna jäst klart, vispa upp ett ägg och pensla bullarna med ägget. Strö över pärlsocker. 
  13. Grädda i 8-10 min/plåt. 
  14. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk. 
  15. Servera med ett glas kall mjölk eller varm choklad för största njutning!  
 

Här har du ditt kylskåp!

Detta är en rätt som helt enkelt blev ihopkomponerad i brist på annat. Det var helt enkelt detta som fanns i kylen! Men en lyckad komponering, som blivit en återkommande vardagsrätt. 

 
Du behöver (för 3-4 portioner): 
 
300g kassler 
5 dl pasta (gärna någon lite roligare som t.ex. farfalle eller gemelli) 
4 dl mjölk (gärna 3% fett) 
2 dl riven ost (vilken som helst går bra, utom riven mozzarella, då blir såsen grynig) 
2 msk mjöl 
1-2 msk smör 
en bit parmesan 
1/3 zuccini 
4 champinjoner 
1 röd/gul paprika 
1/2 purjolök 
ett par nävar ruccola 
salt
svartpeppar (färskmalen) 
vitpeppar 
paprikapulver 
 


Gör så här: 

  1. Börja med att koka upp vatten till pastan. 
  2. Medan vattnet kokar upp, skär kasslern i strimlor, ca 2 cm långa. Hacka löken, champinjonerna, paprikan och zuccinin små bitar. 
  3. Lägg i pastan. 
  4. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Lägg i champinjonerna, zuccinin och paprikan först, de tar längst tid att steka. Fräs på hög värme ett par minuter så att svampen tar ordentlig färg. Sänk sedan värmen och tillsätt löken och kasslern. Låt fräsa tills löken är glansig och mjuk och kasslern tagit lite färg. Dra sedan av stekpannan och låt stå till servering.  
  5. Tag fram en kastrull och smält ner en rejäl klick smör. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner mjölet. 
  6. Vispa ner mjölken i kastrullen och ställ tillbaka på plattan, koka upp under omrörning. 
  7. När såsen kokat upp, dra ner värmen och låt puttra ett par minuter tills såsen tjocknat. Dra av kastrullen, tillsätt riven ost, samt lite riven parmesan och smaka av med salt, svart- och vitpeppar och paprikapulver. 
  8. Häll av pastan. 
  9. Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Lägg på grönsakerna och kasslern, och häll över lite ostsås. Toppa med ruccola, hyvlad parmesan, flingsalt och nymalen svartpeppar. 
  10. Servera!  

 

Indiskt på 20 min!

Den här indiskinspirerade rätten är lika snabb, som den är enkel och GOD! 

 
Du behöver (för 2 portioner):
 
2 st naanbröd (finns att köpa färdiga) 
2 st kycklingfiléer 
2-3 msk tikka masala pasta 
2-3 dl yoghurt (matyoghurt/turkisk/grekisk) 
1 röd chili 
ca 1/2 gurka
1 citron
salt
svartpeppar (färskmalen)
koriander  
olivolja 
 


Gör så här: 

  1. Förvärm ugnen för naanbröden enligt anvisning på förpackningen. 
  2. Kärna ur och finhacka chilin. 
  3. Dela gurkan på längden och kärna ur den, hacka den grovt. 
  4. Lägg det mesta av gurkan i en skål, dela citronen och pressa ner saften från ena halvan i skålen. 
  5. Rör ner yoghurten och hälften av chilin. 
  6. Smaka av med salt, peppar och koriander. Håll kyld fram till servering. 
  7. Tärna kycklingfiléerna. 
  8. Hetta upp en stekpanna med olivolja och lägg ner kycklingen.
  9. Fräs den lätt tills den fått fin färg, rör sedan ner tikka masala-pastan. Rör om ordentligt så att kycklingen marineras helt av pastan. Fräs på medelhög värme ett par minuter tills kycklingen är genomstekt. 
  10. Värm naanbröden i ugnen ett par minuter. 
  11. Lägg upp naanbröden på två tallrikar, lägg på rikligt med gurkyoghurt och kyckling. Strö över sparad gurka, chili och koriander, samt pressa över en skvätt citron. 
  12. Klart! Ät och njut! 
 
 

RSS 2.0