Västerbottenpaj ala KullaGulla

En riktigt klassiker som blivit lite utav en personlig favorit!

Du behöver:

Pajdegen:
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
100 g smör/margarin

Fyllning:
3 dl mjölk (3% fett)
3 ägg
2 gula lökar
200 g riven västerbottenost
150 g riven mozzarellaost
svartpeppar
flingsalt

Tillbehör:
Rödlök
Créme Fraiche
Röd kaviar (finkornig)

Gör så här:

1. Börja med pajdegen, eftersom den ska vila i kylen i minst 1 timme.
Tärna smöret och kör ner det, tillsammans med de andra ingredienserna i en matberedare (går naturligtvis även att arbeta samman degen för hand). Arbeta degen snabbt och precis så att den går ihop, ställ sedan in i kylen.
*Sätt ugnen på 200 grader när degen nästan vilat klart.  
2. Ta ut pajdegen ur kylen och tryck ut till ett jämnt lager i pajformen. Snyggast blir det om man rullar bitar av degen till ca 1,5 cm tjocka "korvar" som man sedan trycker ut längs med kanterna på formen. Täck sedan botten med resten av degen. 
3. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen 5-10 min. 
4. Medan pajskalet står i ugnen, hackar du upp de två gula lökarna och fräser dem i lite rapsolja eller smör tills de blivit mjuka.
5. Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt osten och smaksätt med salt och peppar.
6. Tag ut pajskalet och täck botten med den frästa löken och häll över ostsmeten.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min, tills pajen stelnat och fått en gyllenbrun färg.
8. Tag ut pajen och låt den stanna av ett par minuter.

Servera med hackad rödlök, créme fraiche, röd kaviar och en god sallad.

Smaklig spis!


KullaGullas himmelska potatisgratäng!

Igår blev det något så ljuvligt som rökt dovhjort med potatisgratäng!
Och eftersom denna egenkomponerade gratäng är så fantastiskt god - och enkel - tänkte jag dela med mig av receptet.

Du behöver:
ca 15 medelstora/stora potatisar (fast sort)
5 dl vispgrädde
en klick smör
flingsalt
svartpeppar
1 vitöksklyfta
5-10 skivor prästost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj en form invändigt med lite smör.
3. Skala och skiva potatisen och lägg dem i formen. Varva med lite flingsalt.  
4. Häll upp grädden i en skål och pressa ner vitlöken. Tillsätt rejält med nymalen svartpeppar, samt ett par nypor flingsalt. Vispa lite lätt, så att det blandas ordentligt.
5. Häll gräddblandningen över potatisen och toppa med prästost.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min, tag sedan ut den och låt det stå till sig ett par minuter.
7. Ät och njut!



/KullaGulla


Pasta Carbonara med salami!

En ny pastafavorit a'la Plura, som är barnsligt enkel att göra, men ack så god!
Vill du göra den lite nyttigare? Gör som jag - använd fullkornspagetti och byt ut grädden mot soyagrädde. Lite lättare men precis lika gott!

Du behöver:
500 g spagetti
200 g salami (i bit eller skivor)
4 ägg
1/2 dl grädde
150 g riven parmesan
Nymalen svartpeppar
Salt
Hackad persilja
Oliv-/rapsolja

Gör så här:
1. Koka upp saltat vatten och lägg i pastan.
2. Vispa upp äggen med grädden och tillsätt parmesan och rejält med nymalen svartpeppar.
3. Skär salamin i smala stavar/strimlor, ca 4-5 mm.
4. Häll av pastan.
5. Hetta upp lite olja i en stekpanna och lägg i salamin. Fräs den lite snabbt.
6. Vänd ner pastan, lite i taget och tillsätt persiljan.
7. Ta av stekpannan från plattan och rör ner äggsmeten. Klart! 

Servera med rikligt med riven parmesan, nymalen svartpeppar, lite mer hackad persilja och ett stort glas kall mjölk (för - enligt mig - bästa smakupplevelse!)



/KullaGulla

American Applepie

Ljuvlig äppelpaj i amerikansk stil! Fick agera nyårsdessert i helgen som var. Utgick från Leilas recept, med några små modifieringar.

Du behöver:

Till mördegen:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

Till fyllning & garnering:
ca 10 äpplen (granny smith/royal gala)
Saft av 1 citron
50 g smör
4-5 msk strösocker
2 tsk kanel (malen)
1 ägg till pensling
1 tsk råsocker

Gör så här:

Börja med mördegen, eftersom den måste vila i kylen minst 30 min.

1. Tärna kallt smör och nyp ihop det med vetemjölet och florsockret. (KullaGullas tips! Använd en matberedare med tvåbladig skärkniv i stället, så blir det enklare att arbeta ihop degen snabbt)
2. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop degen så att den precis går ihop.
3. Plasta degen (eller ha kvar den i behållaren till matberedaren) och låt den vila i kylen minst 30 min.

4. Sätt ugnen på 180 grader.
5. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i klyftor.
6. Lägg äpplena i en skål och pressa över citronsaften, så de inte blir bruna.
7. Stek äpplena lite mjuka i smör, kanel och socker.
8. Dela mördegen i två delar, den ena ska vara lite större än den andra.
9. Kavla ut den större delen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, ca 30 cm i diameter och 5 mm tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Tryck försiktigt ner degen längs med kanten och låt överflödig deg hänga kvar utanför kanten på formen.
11. Fyll pajformen med de svalnade, stekta äpplena.
12. Kavla ut den mindre degbiten till ett "lock".
13. Pensla kanterna på degen med ett uppvispat ägg och lägg över deglocket.
14. Nyp ihop skarven och skär bort den överflödiga degen runt om.
15. Pensla pajen med ägg, strö över råsockret och skär små "solstrålar" i locket.
16. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min, tills pajen har fått en gyllene färg.
17. Låt svalna ett par minuter och servera med äkta vaniljglass!

Ät och njut!


RSS 2.0