Spagetti Bolognese - en ständigt återkommande favorit!

Köttfärsås är enligt mig helt fenomenal vardagsmat! Det går snabbt, är enkelt, GOTT och kan varieras i det oändliga! I den här varianten har jag utgått från en "äkta" bolognese, som jag modifierat lite efter eget tycke.

Du behöver (till ca 4 portioner):

500g färs från valfritt djur :)
1 burk krossade tomater
2-3 msk tomatpuré (jag föredrar delikatesskryddad)
1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2-3 dl vatten
Salt
Svartpeppar (malen)
Vitpeppar (malen)
Oregano
Basilika
Smör till stekning

Gör så här:

1. Skala och hacka löken och finhacka vitlöken. Skala och tärna moroten fint.
2. Hetta upp en stekpanna (med höga kanter) och smält ner en klick smör.
3. Lägg i den gula löken och låt fräsa någon minut innan du lägger i vitlöken. Låt fräsa tills löken är mjuk och glansig.
4. Lägg i färsen, lite i taget och fräs till den fått fin färg. Krydda med salt och svart- och vitpeppar.
5. Lägg i morotsbitarna.
6. Tillsätt de krossade tomaterna och rör ner tomatpurén.
7. Tillsätt vattnet och låt koka upp.
8. Krydda med rikligt med basilika och oregano, samt salt, svart- och vitpeppar.
9. Låt puttra på svag värme (gärna under lock) tills morötterna nått önskad konsistens och såsen kokat ihop ordentligt. Den ska inte vara för rinnig. I det fall att den upplevs för lös kan du reda av med lite maizena.

Servera med spagetti eller tagliatelle, samt lite riven parmesan.






Laxgryta på thailändskt vis!

Eftersom jag avgudar asiatisk mat, blir det att jag lagar det ganska ofta. Det är dock första gången jag använder lax och det blev faktiskt inte så pjåkigt. Men återigen - fäääärska råvaror!! Skulle kunna tjata ihjäl mig om det, men framför allt när man ska laga wok, är skillnaden enorm! Frysta wokgrönsaker är ingen hit..

Du behöver (till ca 4 portioner):

500 g färsk laxfilé
1/2 purjolök 
150 g sockerärtor 
50-70 g färsk babyspenat
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta 
1-2 burkar kokosmjölk (beroende på hur mycket sås man vill ha, jag använde ca 1,5)
1-2 msk röd currypasta
saft av 1/2 lime
olja till stekning
koriander

Gör så här:    

1. Skär laxen i medelstora tärningar. 
Dela, skölj och skiva purjolöken grovt. 
Skölj sockerärtorna och babyspenaten noga. 
Finhacka vitlöken. 
Dela och kärna ur chilin (eller behåll kärnorna om du vill ha extra hetta) och skär den i tunna strimlor. 
2. Hetta upp ett par matskedar olja i en wokpanna och lägg i vitlöken, currypastan och chilin, och fräs snabbt på hög värme. 
3. Tillsätt purjon och låt fräsa tills den är någorlunda mjuk. 
4. Häll i kokosmjölken och låt det koka upp. 
5. Rör försiktigt ner spenaten och sockerärtorna, lägg i laxen och pressa över limesaften (rulla gärna limen mot bordsskivan innan du delar den så får du ut mer saft). 
6. Låt koka på svag värme i ett par minuter tills laxen är klar. Smaka av med lite koriander. 

Servera med jasminris. 

Smaklig spis!   


 


Biff rydberg!

De som säger att PyttiPanna och Biff Rydberg är samma sak vet inte vad de pratar om!
Det här är riktig gourmetmat, hur enkelt det än må vara att laga!

Du behöver (till ca 2 portioner):

7-8 medelstora potatisar
300 g biff (själv använde jag rostbiff)
1-2 gula lökar 
1 knippe färsk persilja
2 äggulor
Smör till stekning
Salt
Svart- & Vitpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Tärna potatisen och köttet, samt hacka löken.
3. Smält lite smör i en stekpanna och lägg i potatisen. Eftersom potatisen ska råstekas ska den stekas ganska länge, så stek på låg värme så att den inte är klar utvändigt innan den är mjuk. Rör om regelbundet under stekningen. 
4. Smält lite smör i en ny panna och fräs på köttet tills det fått fin färg. Lägg då över köttet i en ugnsfast form och ställ det i ugnen. Lägg även in tallrikarna i ugnen så de blir varma. 
5. Smält ner lite mer smör i "köttpannan" och fräs på löken tills den är mjuk och gyllene.
6. När potatisen är nästan klar, vrid upp temperaturen på plattan och lägg ner köttet och löken med potatisen. Låt det fräsa några minuter tillsammans tills potatisen är gyllenbrun. Smaka av med salt, svart- och vitpeppar och klipp ner färsk persilja.
7. Servera med en äggula per portion, på de varma tallrikarna.

Ät och njut!







Citronkryddade laxkotletter med dillstuvad potatis

Här igen efter ett par veckors uppehåll! I dag bjuds det på en riktig husmansklassiker i form av stekt lax med dillstuvad potatis! Vill redan nu understryka vikten av att använda färsk lax! Framför allt med tanke på att det är både nyttigare, billigare och mycket godare!

Du behöver (till ca 4 portioner):

4 färska laxkotletter
8 st kalla kokta potatisar
100 g smör
6 dl mjök (minst 3% fett)
1 dl vetemjöl
1 knippe färsk dill
Salt (gärna flingsalt)
Svartpeppar
Vitpeppar
Citronpeppar
1 citron

Gör så här:

1. Koka potatisen minst någon timme innan, så att den hinner svalna ordentligt i kylen. Börja sedan med att skiva potatisen grovt, så har du det gjort :)
2. Ta fram dina laxkotletter och gnid in dem med rikligt med flingsalt och citronpeppar.
3. Eftersom både laxen och stuvningen går relativt snabbt kan man börja med laxen redan när stuvningen kokar upp. Smält smöret till stuvningen i en rejäl kastrull, dra av den från plattan och vispa ner mjölet så att blandningen är helt slät.
4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa ner mjölken så att det blandas väl. Koka upp.
5. Medan stuvningen kokar upp - smält lite matfett i en stekpanna och lägg i laxkotletterna. Låt dem steka ett par minuter på varje sida (varierar lite beroende på kotletternas tjocklek) tills de fått fin färg. Använd gärna en stektermometer för bästa resultat, då de är klara vid 60 grader. Krydda gärna med lite extra salt och citronpeppar under stekningen. Håll under tiden koll på stuvningen. Sänk temperaturen något då den kokat upp och låt koka 3-5 min, rör om då och då.
5. Smaka av stuvningen med salt, svartpeppar och vitpeppar och lägg i den skivade potatisen. Klipp över rikligt med färsk dill och rör ner.

Servera på varma tallrikar, men några skivor citron samt lite klippt dill på potatisen.

Smaklig spis!





RSS 2.0