Pizza på mitt vis
Med två års kneg på en pizzeria i bagaget, är det inte mer än rätt att mitt första inlägg i bloggen handlar om just pizza - på mitt vis.
En riktigt god pizza börjar med en bra deg. Själv föredrar jag Leila Lindholms pizzadeg som ger en fluffig och fin botten i amerikansk stil.
Du behöver:
50 g färsk jäst (för matdegar)
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special
Gör så här:
1. Värm vattnet till 37 grader och smula ner jästen. Rör ner sockret, saltet och oljan.
2. Blanda ner lite mjöl i taget, tills degen är smidig och elastisk och spar resten av mjölet till utbakningen.
3. Jäs degen i en bunke under en fuktad bakduk i 25 min.
4. Baka ut degen med hjälp av en kavel, till en stor eller flera små pizzor. KullaGullas tips! Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret så slipper du flytta pizzan.
Medan pizzadegen jäser kan du passa på att göra tomatsåsen, skiva påläggen till pizzan, samt sätta ugnen till 225 grader (varmluftsugn: 200 grader).
KullaGullas Pizzasås:
1 burk krossade tomater
Tomatpuré (delikatesskryddad) efter behag
Svartpeppar
Kyndel
Oregano
Basilika
Flingsalt
Ev. pressad vitlök
När degen och tomatsåsen är klar är det bara påläggen kvar och där kan man använda i stort sett vad som helst.
Min senaste pizza stoltserade med följande pålägg:
ca 300g riven mozzarellaost
100 g parmaskinka
2 stora paprikor
8 färska champinjoner
150g plommonkörsbärstomater
Ruccola till garnering
Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 20 min (tiden kan variera på ugn, samt pizzans tjocklek).
Lycka till och låt väl smaka!
/KullaGulla
Ska bli kul att få lite inspiration och mattips. :) Kram Sara