American Applepie

Ljuvlig äppelpaj i amerikansk stil! Fick agera nyårsdessert i helgen som var. Utgick från Leilas recept, med några små modifieringar.

Du behöver:

Till mördegen:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

Till fyllning & garnering:
ca 10 äpplen (granny smith/royal gala)
Saft av 1 citron
50 g smör
4-5 msk strösocker
2 tsk kanel (malen)
1 ägg till pensling
1 tsk råsocker

Gör så här:

Börja med mördegen, eftersom den måste vila i kylen minst 30 min.

1. Tärna kallt smör och nyp ihop det med vetemjölet och florsockret. (KullaGullas tips! Använd en matberedare med tvåbladig skärkniv i stället, så blir det enklare att arbeta ihop degen snabbt)
2. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop degen så att den precis går ihop.
3. Plasta degen (eller ha kvar den i behållaren till matberedaren) och låt den vila i kylen minst 30 min.

4. Sätt ugnen på 180 grader.
5. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i klyftor.
6. Lägg äpplena i en skål och pressa över citronsaften, så de inte blir bruna.
7. Stek äpplena lite mjuka i smör, kanel och socker.
8. Dela mördegen i två delar, den ena ska vara lite större än den andra.
9. Kavla ut den större delen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, ca 30 cm i diameter och 5 mm tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Tryck försiktigt ner degen längs med kanten och låt överflödig deg hänga kvar utanför kanten på formen.
11. Fyll pajformen med de svalnade, stekta äpplena.
12. Kavla ut den mindre degbiten till ett "lock".
13. Pensla kanterna på degen med ett uppvispat ägg och lägg över deglocket.
14. Nyp ihop skarven och skär bort den överflödiga degen runt om.
15. Pensla pajen med ägg, strö över råsockret och skär små "solstrålar" i locket.
16. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min, tills pajen har fått en gyllene färg.
17. Låt svalna ett par minuter och servera med äkta vaniljglass!

Ät och njut!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0