Citronkryddade laxkotletter med dillstuvad potatis

Här igen efter ett par veckors uppehåll! I dag bjuds det på en riktig husmansklassiker i form av stekt lax med dillstuvad potatis! Vill redan nu understryka vikten av att använda färsk lax! Framför allt med tanke på att det är både nyttigare, billigare och mycket godare!

Du behöver (till ca 4 portioner):

4 färska laxkotletter
8 st kalla kokta potatisar
100 g smör
6 dl mjök (minst 3% fett)
1 dl vetemjöl
1 knippe färsk dill
Salt (gärna flingsalt)
Svartpeppar
Vitpeppar
Citronpeppar
1 citron

Gör så här:

1. Koka potatisen minst någon timme innan, så att den hinner svalna ordentligt i kylen. Börja sedan med att skiva potatisen grovt, så har du det gjort :)
2. Ta fram dina laxkotletter och gnid in dem med rikligt med flingsalt och citronpeppar.
3. Eftersom både laxen och stuvningen går relativt snabbt kan man börja med laxen redan när stuvningen kokar upp. Smält smöret till stuvningen i en rejäl kastrull, dra av den från plattan och vispa ner mjölet så att blandningen är helt slät.
4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa ner mjölken så att det blandas väl. Koka upp.
5. Medan stuvningen kokar upp - smält lite matfett i en stekpanna och lägg i laxkotletterna. Låt dem steka ett par minuter på varje sida (varierar lite beroende på kotletternas tjocklek) tills de fått fin färg. Använd gärna en stektermometer för bästa resultat, då de är klara vid 60 grader. Krydda gärna med lite extra salt och citronpeppar under stekningen. Håll under tiden koll på stuvningen. Sänk temperaturen något då den kokat upp och låt koka 3-5 min, rör om då och då.
5. Smaka av stuvningen med salt, svartpeppar och vitpeppar och lägg i den skivade potatisen. Klipp över rikligt med färsk dill och rör ner.

Servera på varma tallrikar, men några skivor citron samt lite klippt dill på potatisen.

Smaklig spis!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0